FeaturedLjepota i ZdravljeNAJNOVIJE
Trending

Ljekovita svojstva kurkume

Ljekovita svojstva kurkume

Indijski šafran ili kurkuma (Curcuma longa) je biljka iz obitelji đumbirovki (Zingiberaceae) od čijeg se korijena intenzivno žute boje dobiva istoimeni aromatični začin, nezaobilazni sastojak curry mješavine. Ljekovita svojstva ove čuvene biljke već su tisućljećima poznata u indijskoj medicini, a posljednjih godina objavljena su brojna istraživanja koja potvrđuju pozitivni učinak kurkume na zdravlje našeg organizma.

Kurkumin – prirodni protuupalni sastojak

Svoja ljekovita svojstva kurkuma može zahvaliti spojevima iz skupine kurkuminoida, od kojih najveću važnost ima upravo spoj kurkumin.

Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume, a posjeduje snažna antioksidativna svojstva i protuupalni učinak. Udio kurkumina u kurkumi nije visok, iznosi u prosjeku 3,14% po jedinici mase. Također, dokazano je kako se kurkumin vrlo slabo apsorbira u krvotoku. Zbog toga se kurkumu preporuča uzimati u kombinaciji s piperinom, aktivnim sastojkom crnog papra.

Naime, rezultati brojnih istraživanja, poput onog objavljenog u časopisu Planta Medica pokazuju kako se apsorpcija kurkumina znatno povećava ako se uzima u kombinaciji s piperinom. U spomenutom kliničkom istraživanju sudjelovali su zdravi odrasli muškarci dobi 20 do 26 godina, a bili su podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina uzimala samo kurkumin, dok je druga uz kurkumin dobivala i piperin, odnosno Bioperine® – patentirani i zaštićeni ekstrakt crnog papra. Rezultati su pokazali da je dodatak piperina povećao bioraspoloživost kurkumina za čak 20 puta. Znanstvenici su zaključili kako piperin povećava koncentraciju kurkumina u serumu i njegovu bioraspoloživost na način da utječe na povećavanje apsorpcije kurkumina bez nepoželjnih nuspojava.

Ljekovita svojstva kurkume

Kurkuma i antioksidativni kapacitet

Poznato je kako su oksidativna oštećenja, odnosno djelovanje slobodnih radikala u organizmu jedan od glavnih uzročnika starenja i mnogih bolesti. Zbog toga je uloga antioksidansa da štiti organizam od slobodnih radikala od izrazite važnosti.

Dokazano je kako kurkumin, zahvaljujući svojoj kemijskoj strukturi, posjeduje značajna antioksidativna svojstva. Istraživanja pokazuju da djeluje na dva načina – najprije neutralizira djelovanje slobodnih radikala, a zatim i stimulira aktivnost antioksidativnih enzima prisutnih u našem organizmu.

Kurkuma i upalna stanja

Akutna upalna stanja su zapravo vrlo važna za organizam jer mu pomažu da se na taj način bori protiv patogena poput bakterija. Međutim, problem nastaje kada se u organizmu razviju kronična upalna stanja u kojima se naš organizam bori protiv vlastitog tkiva. Danas se vjeruje kako su takva kronična upalna stanja u pozadini mnogih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, karcinomi, metabolički sindrom te razne degenerativne bolesti.

Istraživanja su dokazala kako kurkumin pokazuje snažno protuupalno djelovanje na molekularnoj razini, a njegova učinkovitost usporediva je i s određenim protuupalnim lijekovima.

Kurkuma i rizik od bolesti srca

Kurkumin pokazuje i pozitivni učinak na nekoliko čimbenika koji igraju važnu ulogu u razvoju bolesti srca. Tako je u jednom istraživanju, objavljenom u časopisu American Journal of Cardiology, sudjelovala 121 osoba koja je bila podvrgnuta operaciji ugradnje srčane premosnice. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupne – jedna skupina je dobivala placebo, a druga kurkumin nekoliko dana prije i nakon operacije. Rezultati su pokazali kako je skupina koja je dobivala kurkumin imala 65% manji rizik od srčanog udara, u odnosu na skupinu koja je dobivala placebo.

Ljekovita svojstva kurkume

Kurkuma i Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest je jedna od najčešćih neurodegenerativnih bolesti u svijetu. Nažalost, još uvijek ne postoji adekvatan način liječenja ove bolesti.

Poznato je kako upalna stanja i oksidativna oštećenja igraju važnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti, a jedna od ključnih odlika bolesti je nakupljanje amiloidnih plakova. Iako su potrebna dodatna opsežna, detaljna istraživanja, rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Alzheimer’s Disease pokazuju djelovanje kurkumina na smanjenje spomenutih plakova što ukazuje na njegovo potencijalno djelovanje u smanjenju napredovanja bolesti.

Kurkuma i artritis

Artritis je upalna bolest koja se najviše očituje na zglobovima. Istraživanja pokazuju da kurkumin, zbog svojeg protuupalnog djelovanja, može pomoći u liječenju simptoma artritisa i to učinkovitije od nekih protuupalnih lijekova.

 

Kurkuma i depresija

Kurkumin pokazuje i obećavajuće rezultate u liječenju depresije. U malom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Phytotherapy Research sudjelovalo je 60 pacijenata s dijagnosticiranom depresijom koji su nasumično bili podijeljeni u 3 skupine. Jedna je skupina dobivala lijek iz skupine antidepresiva, druga skupina je uzimala kurkumin, a treća je skupina dobivala kombinaciju antidepresiva i kurkumina. Nakon 6 tjedana uzimanja, rezultati su pokazali kako je kurkumin doveo do poboljšanja sličnog onom koje je primijećeno u skupini koja je dobivala samo antidepresiv. Najbolji napredak je primijećen u skupini koja je dobivala kombinaciju antidepresiva i kurkumina.

Ljekovita svojstva kurkume

admin

I am a web developer who is working as a freelancer. I am living in Saigon, a crowded city of Vietnam. I am promoting for http://sneeit.com

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close