Ljepota i ZdravljeNAJNOVIJE

Kesten u službi našeg zdravlja Omiljeni plod jeseni

Kesten u službi našeg zdravlja

Kesten u službi našeg zdravlja

Sezona kestena polako je krenula. Miris pečenog kestena širi se ulicama, ali ono što malo ko zna jesu njegove zdravstvene prednosti i zašto bi ga trebalo uvrstiti u svoju prehranu. Pored toga što reguliše probavu kesten je dobar za dijabetičare i trudnice, štiti srce, jača imunitet i snižava pritisak.

1. Sprječava dijabetes (Kesten u službi našeg zdravlja)

Mnogi nisu ni svjesni značajne uloge koju prehrambena vlakna mogu igrati u regulaciji, prevenciji i liječenju dijabetesa. Hrana bogata dijetalnim vlaknima, poput kestena ima niski glikemijski indeks, što znači da razinu šećera u krvi ne podiže naglo.

2. Potiče imunološki sistem (Kesten u službi našeg zdravlja)

Visoka koncentracija vitamina C i drugih antioksidativnih spojeva u kestenu čine ih idealnom namirnicom za jačanje imuniteta. Vitamin C ne samo da potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca nego također djeluje kao antioksidans, traži slobodne radikale unutar tijela i neutrališe ih. Odnosno, proces u kojem zdrave stanice mutiraju ili induciraju oksidativni stres u blizini vitalnih organa.

3. Povećava gustoću kostiju (Kesten u službi našeg zdravlja)

Bakar i magnezij nisu prve dvije stvari na koje se pomisli kad je riječ o zdravlju kostiju, ali bakar je izuzetno važan u procesu u kojem tijelo apsorbira željezo, što je također presudno za rast i razvoj kostiju.

4. Reguliše probavu (Kesten u službi našeg zdravlja)

Kesteni sadrže dijetalna vlakna, a ona stimulišu rad crijeva, sprečavaju upale i smanjuju nelagodu, a također mogu pomoći kod apsorpcije hranjivih tvari.

1 2Sljedeća stranica

admin

I am a web developer who is working as a freelancer. I am living in Saigon, a crowded city of Vietnam. I am promoting for http://sneeit.com

Related Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close